Vragen

 • Hoe moeten de kousen worden onderhouden?

  De kousen kunnen het beste dagelijks worden gewassen met lauwwarm water en een fijnwasmiddel of in de wasmachine volgens de wasvoorschriften in de bijsluiter. Na het wassen dient u de kousen goed te spoelen om alle zeepresten te verwijderen. Rol vervolgens de kous droog in een handdoek tot het overtollige water eruit is. NIET WRINGEN. Het drogen van de kous mag niet in de zon of nabij een warmtebron. Warmtebronnen tasten de elastische draden aan. Tevens mag de kous niet in contakt komen met vette zalven , bodylotions of andere vette substanties.

 • Hoe moeten de kousen worden aangetrokken?

  Bij het leveren van de elastische kousen wordt uitleg gegeven omtrent het aan- en uittrekken. Daarnaast is het altijd raadzaam om rubberen handschoenen te gebruiken, zodat een betere grip op de kousen wordt verkregen. Bovendien wordt op deze manier het weefsel van de kousen tegen scherpe nagels beschermd. Daarnaast kan advies worden gegeven over speciale hulpmiddelen die het aan- en uittrekken eenvoudiger maken.

 • Mogen de kousen ook tijdens het sporten worden gedragen?

  Tijdens het sporten hoeven de kousen niet gedragen te worden. Door de inspanning en het aanspannen van de kuitspieren regelt het lichaam zelf de bloedcirculatie en voegt de elastische kous over het algemeen weinig toe. Overigens heeft onderzoek bij marathonlopers aangetoond dat het dragen van elastische kousen tot de knie de sportieve prestaties wel verbeteren.

 • Worden de elastische kousen vergoed door de zorgverzekeraar?

  Therapeutische elastische kousen worden in principe vergoed door uw zorgverzekeraar maar over de uitwerking hiervan heeft iedere zorgverzekeraar een eigen beleid. Raadpleeg uw zorgverzekeraar of een van de leveranciers voor meer informatie.

 • Hoe gebruik ik een aantrekhulp ?

  Gemakkelijker gaat het aantrekken met een aantrekhulp, easy-slide genaamd. Deze doet u vóór het aantrekken om het been, waardoor deze gladder wordt. Dit beschermt de kous tegen scherpe nagels. Het aantrekken van de elastische kous gaat nu veel gemakkelijker. Als de kous goed om het been zit, trekt u de easy-slide aan de lus van u af, onder de therapeutische elastische kous vandaan.
  Een voorbeeld van hoe dit hulpmiddel werkt, is te zien op de website www.proflebo.nl onder aantrekhulp.
  De afbeeldingen zijn van een beenkous, maar de werking aan de arm is dezelfde. De easy-slide is verkrijgbaar in twee maten, maar kan zonodig ook op maat worden gemaakt. De easy-slide is verkrijgbaar bij uw kousenleverancier.
  Het gebruik van de easy-slide vergemakkelijkt het aantrekken en het verlengt de levensduur van de kous omdat er minder aan de kous hoeft te worden getrokken en gesjord om hem op zijn plaats te krijgen.

 • Wat is de levensduur van elastische kousen?

  Uiteraard hangt de levensduur van de kousen in grote mate af van hoe de kousen worden gewassen en behandeld. Therapeutische elastische kousen hebben, ook als u de kousen niet draagt, een beperkte levensduur. Zodra u nieuwe kousen heeft, dient u deze daarom direct te gaan dragen. Indien u meerdere (paren) kousen verstrekt zijn, dient u deze om en om te dragen. Een garantieperiode van 6 maanden op pasvorm en productkwaliteit, gerekend vanaf de aankoopdatum is gebruikelijk.

 • Kan ik elastische kousen in een andere kleur verven?

  Er zijn onvoldoende gegevens bekend over de invloed van verf op de druk, het drukbehoud en de samenstelling van therapeutische elastische kousen. Wij raden het zelf verven daarom af. De fabrieksgarantie op elastische kousen die door uzelf geverfd zijn, komt hierdoor mogelijk te vervallen.